Εκστρατεία για Δίκαιο Διαδίκτυο για τους Καλλιτέχνες

Ημερομηνία: 
Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος, 2015 - 11:45

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΩΡΑ ΕΔΩ

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Παρά το γεγονός ότι η ψηφιακή τεχνολογία έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο η μουσική, οι ταινίες, οι τηλεοπτικές σειρές, τα διαφημιστικά και άλλα έργα παράγονται και διανέμονται, το μεγαλύτερο μέρος του επαγγελματικού δημιουργικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο δεν θα υπήρχε χωρίς εμάς, τους ερμηνευτές/εκτελεστές. Η δουλειά μας είναι σε μεγάλο βαθμό το πιο δημοφιλές περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. Αποτελεί τη σημαντικότερη κινητήρια δύναμη για τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, τη τεχνολογική καινοτομία και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Και όμως, παρά την ραγδαία ανάπτυξη και την επιτυχία της διαδικτυακής αγοράς νόμιμου περιεχομένου, τα έσοδα για τους περισσότερους ερμηνευτές στην ΕΕ από την on-demand εκμετάλλευση εξακολουθούν να είναι αμελητέα.

Για πολλά χρόνια, μας έλεγαν να είμαστε υπομονετικοί, καθώς η ψηφιακή αγορά εξακολουθούσε να αναπτύσσεται, και ότι οι καλλιτέχνες θα αμείβονταν αξιοπρεπώς μία ημέρα για τις νέες αυτές χρήσεις.

Ωστόσο, παρά τα 20 χρόνια της ψηφιακής επανάστασης, και παρά το ότι η νομοθεσία της ΕΕ αποσκοπούσε στην προστασία των ερμηνευτών από αυτή την άποψη, οι ερμηνευτές εξακολουθούν να μην αμείβονται δίκαια για την διάθεση κατά παραγγελία (on demand) των ερμηνειών τους.

Οι περισσότεροι από εμάς στην Ευρώπη που εργαζόμαστε στην βιομηχανία της μουσικής πρέπει να μεταβιβάζουμε όλα τα δικαιώματά μας στους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για την on demand εκμετάλλευση, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μία εφάπαξ αμοιβή. Έτσι, ακόμη και όταν οι ερμηνείες μας έχουν επιτυχία, σπάνια κερδίζουμε οποιαδήποτε πρόσθετα έσοδα από αυτό.

Γι’ αυτό το λόγο οι ευρωπαϊκές οργανώσεις των ερμηνευτών, συμπεριλαμβανομένων των AEPO ARTIS (Ένωση των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Ερμηνευτών), EuroFIA (Ευρωπαϊκή τμήμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ηθοποιών), FIM (Διεθνής Ομοσπονδία των Μουσικών) και IAO ( Διεθνής Οργάνωση Καλλιτεχνών), έχουν διοργανώσει κοινή εκστρατεία με σκοπό την εισαγωγή νέων νομικών διατάξεων στην Ευρώπη, οι οποίες θα αποδίδουν σε όλους τους ερμηνευτές ένα δίκαιο μερίδιο των εσόδων που
δημιουργούνται όταν το έργο τους διατίθεται σε on demand υπηρεσίες στο Διαδίκτυο.

Χρειαζόμαστε νέους κανόνες οι οποίοι θα διασφαλίζουν ότι όλοι οι ερμηνευτές θα λαμβάνουν δίκαιη αμοιβή, όποτε η δουλειά τους ακούγεται κατ’ αίτηση (on-demand) στο διαδικτυακό περιβάλλον. Ένα νέο, ανεκχώρητο δικαίωμα αμοιβής για τις νόμιμες on demand χρήσεις θα πρέπει να χορηγηθεί στους ερμηνευτές. Το δικαίωμα αυτό θα εισπράττεται από τις ψηφιακές πλατφόρμες οι οποίες διαθέτουν κατ’ αίτηση τις ερμηνείες και θα υπόκειται σε συλλογική διαχείριση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει τις πρώτες νομοθετικές προτάσεις το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Οι επόμενες εβδομάδες είναι, επομένως, ζωτικής σημασίας για την άσκηση πίεσης στην Επιτροπή με σκοπό να εντάξει τις ανησυχίες και τις αξιώσεις μας στη νομοθετική της ατζέντα.

Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Γι’ αυτό καλούμε όλους τους ερμηνευτές να ενωθούν και να υποστηρίξουν την εκστρατεία για ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

Παρακαλούμε πηγαίνετε τώρα στη διεύθυνση http://www.fair-internet.eu/ και υπογράψτε το αίτημα στη σελίδα PETITION

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας.

ΕΡΑΤΩ ΣΥΝ.Π.Ε

Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης
Δικαιωμάτων Τραγουδιστών-Ερμηνευτών
Λ. Μεσογείων 231, 154 51, Αθήνα

Τηλ.: 210 8238074 , 5
http://eratospe.org