Ο νέος νόμος για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ψηφίστηκε χθες από την Ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο που ενσωματώνει τις Ευρωπαϊκές οδηγίες 2019/789 και 2019/790, οι οποίες αναδιαμορφώνουν εκ θεμελίων το νομικό πλαίσιο των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
Ο Οργανισμός μας, με το Δ.Σ. και την νομική του ομάδα, συμμετείχε ενεργά σε όλα τα στάδια της διαβούλευσης και παρενέβη δυναμικά στο ΥΠ.ΠΟ. με πολυσέλιδα αναλυτικά υπομνήματα, διεκδικώντας σθεναρά την καλύτερη δυνατή διασφάλιση των δικαιωμάτων μας, προτείνοντας παράλληλα συγκεκριμένες τροποποιήσεις και νομοθετικές βελτιώσεις.

Είμαστε χαρούμενοι που η πολύχρονη προσπάθεια μας, που εντάθηκε ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, έπιασε τόπο και το κείμενο που ψηφίστηκε (κείμενο που απέχει σημαντικά από το πρώτο, ιδιαίτερα προβληματικό σε πολλά σημεία, σχέδιο νόμου που κατατέθηκε) ενσωματώνει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τις θέσεις μας (τις οποίες ασπάστηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή και οι όμοροι οργανισμοί) αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες. Έγινε επιτέλους η αρχή για να δημιουργηθεί ένα στερεό πλαίσιο ανάπτυξης του οργανισμού μας από δω και στο εξής.

Πλέον σημαντική ρύθμιση για τους Έλληνες ερμηνευτές και τραγουδιστές ήταν αυτή του άρθρου 21 του Σχεδίου Νόμου, βάσει της οποίας ενσωματώθηκε το άρθρο 18 της Οδηγίας 790, το οποίο για πρώτη φορά καθιερώνει την ισότιμη μεταχείριση δημιουργών και ερμηνευτών και τη δέουσα και αναλογική αμοιβή μας. Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε πλέον μέσω του ΕΡΑΤΩ, την δυνατότητα να εισπράττουμε αμοιβές από όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες μουσικής- SPOTIFY , GOOGLE (YOUTUBE), APPLEΜUSIC.
Μια μεγάλη αδικία για εμάς τους τραγουδιστές επιτέλους αίρεται, αφού πια, με βάση την Ευρωπαϊκή οδηγία και τον νέο ψηφισμένο ελληνικό νόμο, ο ΟΣΔ μας μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με τις πλατφόρμες και τους παραγωγούς.

Ειδικότερα:

Οι ερμηνευτές και τραγουδιστές λαμβάνουν δέουσα και αναλογική αμοιβή για κάθε μεταβίβαση ή σύναψη σύμβασης ή παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης της ερμηνείας τους. Η αμοιβή αυτή δεν «συμφωνείται ελεύθερα» πλέον μεταξύ των μερών -έπειτα από τη στοχευμένη παρέμβασή μας- αλλά συμφωνείται σε ορισμένο ποσοστό.

Έπειτα από την πρότασή μας για την πλήρη διασφάλισή μας, ο νόμος συμπληρώθηκε με τη ρήτρα ότι κάθε παραίτηση ή συμβατικός περιορισμός του εν λόγω δικαιώματος του ερμηνευτή είναι άκυρη.

Καταφέραμε να καταργηθεί η παρ. 3 του άρθρου 21 του σχεδίου νόμου με την οποία υπήρχε τουλάχιστον βάσιμος φόβος, το νέο δικαίωμά μας, να καταστεί στην πράξη ανεφάρμοστο.

Πετύχαμε να καταργηθεί και η παρ. 4 που ουσιαστικά άφηνε ανοιχτό το «παράθυρο» για παραχώρηση αδειών άνευ ανταλλάγματος «προς όφελος οποιωνδήποτε χρηστών».

Και τέλος κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που αποκτά πλέον νέα, στέρεη βάση:
Οι Έλληνες ερμηνευτές και τραγουδιστές έχουν βάσει του άρθρου 46 του ν. 2121/1993 αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν μεταξύ άλλων την εγγραφή της ερμηνείας τους σε υλικό φορέα και την παρουσίαση στο κοινό και ραδιοτηλεοπτική μετάδοση της ζωντανής ερμηνείας τους.

Έπειτα από την τυπική εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης της επέκτασης της άδειας λειτουργίας του Οργανισμού μας, θα μπορέσουμε συλλογικά, ισχυρά και αποφασιστικά να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε αυτό που πλέον επιβάλει ρητά ο νέος νόμος. Το να λαμβάνουμε δηλαδή δέουσα και αναλογική αμοιβή για κάθε εκμετάλλευση της ερμηνείας μας και από τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μας ερμηνείες.

Ο δρόμος θα είναι μακρύς, όμως μια νέα μέρα ξημερώνει για όλους τους ερμηνευτές στην Ελλάδα και νιώθουμε χαρούμενοι αλλά και γεμάτοι ευθύνη.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το ΥΠΠΟΑ και ιδιαίτερα την υπουργό κυρία Μενδώνη που μας άκουσε επιδεικνύοντας πραγματικό ενδιαφέρον και υιοθέτησε τα αιτήματα μας.

Ευχαριστούμε επίσης τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που στήριξαν και ψήφισαν το κρίσιμο άρθρο 21 του Νομοσχεδίου όπως αυτό διαμορφώθηκε τελικά με αποτέλεσμα να λάβει συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τέλος, ευχαριστούμε τη νομική μας ομάδα, που με τα επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματά της, τη μαχητική της παρουσία και την ωριμότητα και σαφήνεια των προτάσεών της, μας βοήθησε να πείσουμε και να καταφέρουμε να υιοθετηθούν οι αλλαγές που επιδιώκαμε, προς όφελος όλων μας.

Το Δ.Σ του ΕΡΑΤΩ ΣΥΝ.Π.Ε.